ŽIVETI Z MORJEM

Življenje in kultura bivanja ljudi ob morju ter njihov vrednostni sistem so v marsičem drugačni od tistega, ki ga živi pretežni, »kopenski« del sveta. Razlog je preprosto v morju samem, s katerim smo ljudje ob njem skozi tisočletja spletli neobičajno sodelovanje, globoke vezi in obojestransko spoštovanje. Morje vpliva na naše prehranjevalne navade, na obrti, na spretnosti, na način komuniciranja, na prosti čas, na naš odnos do ostalega sveta, na vse.

Ljudje morja smo prvi poklicani, da te vezi in spoštovanje, ta dogovor o medsebojnem razumevanju in sodelovanju med morjem in nami ohranjamo in nadgrajujemo. Drugače bo vedno več tistih, ki bodo morje dojeli le kot velik bazen za plavanje ali posel, ki se konča na robovih tega bazena. To pa pomeni počasno izumiranje tako morja kot ene najdragocenejših bivanjskih kultur našega sveta.
Da bi tudi Vi spoznali in začutili vsaj drobec te dragocene kulture bivanja, smo se Pirančani, tisočletni prebivalci morja, odločili, da Vam jo prikažemo. Ne zato, da bi Vas zabavali in kratkočasili, ampak zato, da bi bolje razumeli nas in da bi bolje razumeli morje, ki je nadvse očarljivo, a istočasno  krhko in občutljivo.

 

Prepričani smo, da boste s tem spoznanjem bolje cenili nas in ves prostor ob morju ter se postavili njemu in nam v bran. Kajti, ko bodo nam domačinom onemogočili priveze za naše barke, ribarjenje, izvajanje naših tradicionalnih obrti, druženje, naš način življenja, boste Mediteran izgubili tudi Vi. Mediteran namreč ni zgolj morje, temveč preplet morja s kulturo bivanja ob njem. Izguba enega pomeni smrt drugega.Vse, kar boste videli na etno prireditvi Živeti z morjem, je nekaj vsakdanjega, običajnega. To že tisočletja počnemo na naši obali, v naših kleteh, stanovanjih, gostilnah… 

 

Tako to počnejo v vsakem še neokrnjenem obmorskem mestu. Piran bo z vašim razumevanjem ter varovalnim odnosom do našega načina bivanja še dolgo pravo mediteransko družinsko mestece, kjer živimo avtentično mediteransko življenje. In verjamemo, da sta lepota našega mesteca in ta način bivanja tisto, zaradi česar se vedno znova radi vračate k nam.

 

Prireditev bo v Piranu na prostoru Punte, od junija do septembra, enkrat mesečno, vsak drugi konec tedna v mesecu, ob petkih in sobotah, od 19. ure dalje.

Videli in sodelovali boste lahko pri:

- igranju more ali briškole,
- vezanju trnkov in izbiri vab,
- spoznavanju vozlov,
- čiščenju in pripravi raznih školjk, rakov, rib,
- spoznavanju delfinov našega morja,
- pletenju ladijskih »brkov« in druge opreme, izdelane iz vrvi,
- igranju pandole,
- izdelovanju vesel in jamborov,
- pripravi in šivanju mrež
- in kdo ve, še česa vse.


Nikoli ne bo večer enak večeru. Značilnost naše kulture je namreč tudi improvizacija, skreganost s časom in po napornem delu tudi posedanje in „čakulanje“ ob kavi in dobrem domačem vinu. In čeprav nismo »robotizirani«, kakor mnoge druge kulture, še kar naprej obstajamo.